Wat doet een jobcoach en hoe kun je het worden?

Een jobcoach is een individuele voorziening. Het is een persoon die je helpt om werk te krijgen en behouden als je op de één of andere manier je grip op de arbeidsmarkt bent kwijtgeraakt. Als je denkt een coach nodig te hebben, dan wordt deze toegekend door de gemeente of door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Als jij jobcoach wilt worden, dan moet je daar een opleiding voor volgen. Daarna kom je te werken in een bepaalde sector, zoals de gehandicapten-, jeugd- of gezondheidszorg. Denk jij eraan om coach te worden, dan vind je hier meer informatie over wat je te wachten staat.

Wat doet een jobcoach precies?

Jobcoaches ondersteunen hun cliënten op verschillende manieren. Soms hebben ze een rol waarbij ze meewerken met de cliënt en deze op die manier inwerken en ondersteunen en andere keren werken ze op afstand in hun adviserende rol. Het doel van een jobcoach is om mensen met een arbeidsbeperking te helpen werk op de reguliere arbeidsmarkt te vinden en te behouden. Daarbij is het belangrijk dat de zelfredzaamheid van de cliënt zoveel mogelijk geoptimaliseerd wordt en dat deze kennis en ervaring opdoet. Het werk van de coach zit er op als de mate van begeleiding dusdanig is afgenomen dat dit overgenomen kan worden door de werkgever.

Welke opleidingen moet je volgen?

Als jij jobcoach wilt worden, dan moet je daar een cursus voor volgen of een opleiding. Een MBO opleiding Maatschappelijke Zorg (Medewerker Gehandicaptenzorg of Medewerker Volwassenenwerk) of Sociaal Pedagogisch Werker. Op het HBO zijn er de opleidingen Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Er zijn ook cursussen die je kunt volgen om je om te scholen tot jobcoach. Dit duurt 6 maanden en met dat diploma kun je solliciteren op vacatures.

Een steeds bredere rol

De rol van de coach is sterk veranderd de afgelopen tijd. Was het voorheen vooral het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking, nu worden jobcoaches in een groot aantal andere situaties benut. Je kunt dan denken aan mensen die te maken hebben gehad met een burn-out, mensen met autisme, mensen die ernstig ziek zijn geweest en de arbeidsmarkt weer op willen of mensen met niet aangeboren hersenletsel. Er zijn een groot aantal redenen te bedenken waarom er een afstand van de arbeidsmarkt kan ontstaan en een jobcoach is dan degene die je helpt weer normaliteit te bereiken.

Doorgroeimogelijkheden

Er is momenteel veel werk te vinden als coach. Dat komt doordat er nadruk ligt op zelfstandig wonen voor mensen met een verstandelijke beperking en het uitoefenen van een baan is dan een belangrijke bijdrager. Jobcoaches zijn dus altijd nodig. Als je een tijdje succesvol de rol van jobcoach hebt uitgevoerd, dan zijn er mogelijkheden om door te groeien. Functies zoals trajectbegeleider of werkbegeleider behoren dan tot de mogelijkheden. De baan is afwisselend, veelzijdig en je leert een boel. Eén ding is zeker: saai is het nooit.Heb jij al een opleiding in de zorg afgerond en wil je graag aan de slag? Kijk dan eens op Sovak.nl.