Wat zijn de taken van een BHV’er?

We hebben allemaal wel eens van het woord gehoord: BHV’er. Voor de ene komt dit woord elke dag terug in zijn vocabulair, de ander gebruikt het nooit. Wat doet een BHV’er en wat zijn/ haar dagelijkse taken?

Wat betekent BHV?

BHV betekent Bedrijfs Hulp Verlening. Dat is echter de korte uitleg, want wat betekent bedrijfshulpverlening?  Op elke plek waar gewerkt wordt, kunnen zich ongewenste situaties voordoen. Mensen kunnen struikelen, uitglijden of van een verhoging vallen. Mensen kunnen ziek worden, iets breken of onwel worden. Door allerlei oorzaken kan brand uitbreken binnen het pand. Dit zijn allemaal situaties waarbij het gewenst is dat er mensen aanwezig zijn die weten hoe ze moeten handelen. Snel handelen kan soms voorkomen dat er schade ontstaat of de schade beperken. Iedere werkgever doet er verstandig aan om een aantal werknemers op te laten leiden tot bedrijfshulpverlener. 

Wat is een BHV’er?

BHV’er worden gaat meestal op vrijwillige basis en een BHV’er is nooit verantwoordelijk voor de afloop van een calamiteit. Er zou dan immers niemand meer BHV’er willen worden.

BHV’ers die zich hiervoor aanmelden zijn meestal medewerkers die het leuk en interessant vinden om samen met een groep gelijkgestemden te werken aan de veiligheid binnen het bedrijf en zich hier actief mee bezig willen houden. Een BHV’er die bewust met veiligheid bezig is zal het bijvoorbeeld ook opvallen als een noodverlichting het niet meer doet, een nooduitgang geblokkeerd is door fietsen of een brandblusser niet meer op zijn plek hangt.

Soms krijgen BHV’ers een pager. Dit is een soort pieper die meld als er een noodgeval is. Wil je meer informatie over pagers? Kijk dan op www.ceyont.com.